Stralingsbunker, AZ Turnhout
Info projecten
Ligging: Turnhout, België
De dienst radiotherapie van het AZ Turnhout, campus Sint-Elisabeth, ondergaat momenteel een fikse verbouwing. Naast de verbouwingswerken wordt ook een nieuwe stralingsbunker gebouwd. Voor de bekisting en ondersteuning van die stralingsbunker deed vanhout.pro (Groep Van Roey) een beroep op specialist PERI. Het betreft een bijzonder project omwille van het gebruik van hematietbeton, dat door zijn zware soortelijk gewicht uitermate geschikt is voor toepassingen zoals een stralingsbunker. Door gebruik van hematiet kleurt het beton rood en verhoogt het gewicht tot 3500 kg/m3. Het beton is 40 % zwaarder en kan daardoor de radioactieve straling, die gebruikt zal worden voor radiografische beeldvorming, binnen in het gebouw houden. De dikte van de wanden varieert tussen de één en de twee meter. Aan de binnenzijde van het ziekenhuis wordt de nieuwe bunker afgesloten door een schuifdeur van 26 ton. Het is de eerste keer dat een dergelijke deur in België geïnstalleerd wordt.
Vereisten
De hoofdvraag van de klant betrof het bekisten en ondersteunen van de nieuwbouw van een stralingsbunker voor radiologische doeleinden.
- Om te kunnen garanderen dat de wanden de straling kunnen tegenhouden, werd het gebruik van verzwaard beton vereist.
- De wanden en de dakplaat moesten dik genoeg zijn. De dikte van de wanden varieert tussen de één en de twee m.
- Ook de hoogte was een aandachtspunt. Hoe hoger de ondersteuning, hoe groter de uitdaging. Van de onderkant van de wanden tot aan de dakplaat moest meer dan 4 meter overbrugd worden.
- De bekisting moest bestand zijn tegen de hoge belasting van het zware beton.
Klant
vanhout.pro (Groep Van Roey)
Voordeel klant
- De TRIO paneelbekisting is zo vernuftig ontwikkeld dat het moeiteloos de hoge belasting van het zware hematietbeton aankan.
- Door bij de PERI UP Flex ondersteuningstoren enkel gebruik te maken van staanders, liggers en diagonalen werd het aantal nodige onderdelen tot een minimum herleid.
- In een project als dit, met heel wat technische uitdagingen, profileert PERI zich als een ideale partner. Engineering was een belangrijk onderdeel in dit verhaal.
Ronny van Aerde
Ploegbaas bij vanhout.pro
In samenspraak met Michiel Borghs (sales engineer bij PERI) hebben wij gezocht naar een systeem voor het gebruik van panelen die van het begin tot het einde konden dienen, omdat deze bunker in verschillende fases werd gestort. Omdat het zwaarder beton betreft, moest de bekisting de extra betondruk kunnen opvangen. Verder mochten ook de wartelgaten niet doorlopen om het tegenhouden van de straling te kunnen garanderen. De centerpennen moesten dus met speciale conussen mee ingestort worden. Bij PERI zijn de materialen steeds goed onderhouden, gebruiksvriendelijk en altijd voorzien van aluminium passtukken om aan de gevraagde maat te kunnen voldoen. Ook de service is top. Bij onverwachte wijzigingen zoekt PERI mee naar de meest efficiënte oplossing.
PERI oplossing
- Voor de bekisting van de dikke wanden werd de universele TRIO paneelbekisting ingezet. Omdat de wanden worden blootgesteld aan bestraling, mochten er geen gaten achterblijven. Daarom werden de wartelstaven mee ingestort. Hierbij werd ook gebruik gemaakt van een bepaald type conus om de uitvoering mogelijk te maken. Voor de fundering - die als vloer dient - en de dakplaat werd het hetzelfde principe toegepast omdat ook daar geen gaten mochten achterblijven.
- De PERI UP Flex ondersteuningstoren werd gebruikt voor de ondersteuning van de dakplaat. Hierbij werd enkel gebruik gemaakt van staanders, liggers en diagonalen.
- Om hier en daar bijkomende belasting op te vangen, werden MULTIPROP aluminium schoren gebruikt. Ook voor het doorstempelen van de belasting van de dakplaat tot in de fundering werden MULTIPROP aluminium schoren ingezet.
- Voor de ondersteuning van een kleine kruipruimte onder de kamers werden korte MULTIPROP aluminium schoren (MP 120 (0,80 – 1,20 m) gebruikt.
PERI systemen ter plaatse