You are on PERI's international website. Click here to switch to PERI USA. Click here to view all PERI websites.

10
jun.
10
jun.

Moderne plannen en werken in de industriële steigerbouw

10 jun. 2021


Persbericht set

10 jun. 2021
  • 4.513 Karakters (zonder witruimte)
  • 9 Foto's pers
  • 94.5 MB
Download persbericht set

Nieuwbouw vitamine A-fabriek, BASF, Ludwigshafen, Duitsland

Met name in de industriële omgeving worden de hoogste eisen gesteld aan werk- en procesveiligheid. Bij BASF SE in Ludwigshafen liet PERI zien dat op basis van moderne, op BIM gebaseerde steigerplanning en innovatieve systemen, veiligheid en rendabiliteit zonder problemen kunnen worden gecombineerd.

Het innovatieve, op BIM gebaseerde steigerbouwconcept dat werd gebruikt voor de nieuwbouw van de hypermoderne acetyleeninstallatie in Ludwigshafen was in 2018 het eerste gezamenlijke project van BASF SE, promaintain en PERI. Terwijl de fabriek nog in fasen in bedrijf werd genomen, begonnen de werkzaamheden aan het vitamine A-complex al. De nieuwe fabriek moet de jaarlijkse productiecapaciteit van BASF voor vitamine A met 1.500 t verhogen. Ongeveer 600 machines en apparaten alsmede 5.000 meetpunten zullen in het procesbesturingssysteem worden geïntegreerd. Bovendien moest 250 strekkende meter buizenbrug worden aangelegd.

Vakoverschrijdende BIM-methodiek

Een gezamenlijk projectteam onder leiding van promaintain-projectleider Tino Freund en PERI-projectleider Anita Rösch plande en coördineerde het omvangrijke werk qua industriële steigers. De basis vormde – zoals bij eerdere projecten ook al – de BIM-methodiek met vakoverschrijdende 3D-planning, coördinatie en uitvoering. Processen werden qua tijd en ruimte gepland en gedocumenteerd. Alle informatie was digitaal opvraagbaar: vereiste gegevens (plaats, verantwoordelijkheden), planningsgegevens, tekeningen, stuklijsten, statische berekeningen, 3D-modellen. Net als in een digitaal steigerboek werd de actuele status van elke steigereenheid gemarkeerd en kon worden opgevraagd: aangevraagd, in planning, gepland, in aanbouw, voltooid, vrijgegeven, afgemeld, afgebroken. Het verzamelen van deze gegevens maakt niet alleen projectbeheersing mogelijk, maar vergemakkelijkt ook de afrekening en de evaluatie. Met deze informatie kunnen vervolgprojecten of terugkerende onderhoudswerkzaamheden in de toekomst worden geoptimaliseerd en nog efficiënter worden afgehandeld.

Competente engineering tijdens de bouw is een essentieel onderdeel van een op maat gemaakte PERI-steigeroplossing. Zo registreerde en beheerde het projectteam ter plaatse in Ludwigshafen tijdens het 18 maanden durende project meer dan 4.000 steigereenheden met behulp van bouwplaatsbeheersoftware BIM 360 Field van Autodesk. En het grootste deel van de hoeveelheid steigers, die in totaal ongeveer 2.000 t bedroeg, werd gepland met behulp van CAD en als 3D-model beschikbaar gesteld. Dit maakte het voor de latere gebruikers mogelijk om de geplande steigers nog vóór het opbouwen te controleren op bruikbaarheid, variabiliteit en flexibiliteit en zo nodig te laten optimaliseren. Hierdoor werden de ombouwtijden geminimaliseerd, de steigerkosten geoptimaliseerd en werden reeds in de planningsfase hoge veiligheidsnormen geïmplementeerd.

Gecombineerd aanpasbaar

Op piekmomenten was dagelijks ongeveer 1.300 t PERI-systeemmateriaal in gebruik. Of het nu staande steigers, veiligheidssteigers, hangsteigers, dragende steigers, toegang tot trappen, materiaalplatforms of rolsteigers zijn. Vooral de combinatie van de PERI UP steigerbouwset met systeemcomponenten uit de ingenieursbouwset VARIOKIT zorgde voor geometrische en statische aanpasbaarheid – en daarmee voor arbeidsveiligheid op een hoog niveau. Het metrische basisraster van beide PERI-systemen maakte een flexibele aanpassing van de steigeroplossing door middel van systeemcomponenten mogelijk.

Naast de extreem krappe ruimte waren de 30 m hoge heavy duty-platforms, ontworpen voor 20 kN/m² aan de noordzijde van het gebouw voor het binnenbrengen van werkmateriaal en apparatuur in het gebouw, een uitdaging op het gebied van steigertechniek. Met name de ondergespannen overbruggingsconstructie met een overspanning van 12,75 m op een hoogte van 33 m was een meesterwerk van het plannings- en montageteam. Op basis van de RCS-klimrails van het ingenieursbouwpakket VARIOKIT kon de brug als een complete eenheid op de grond worden voorgemonteerd en met de mobiele kraan op zijn plaats worden gehesen.

Veilig zonder hiaten

Naast de bijna kierloze vorming van de PERI UP-vloervlakken op basis van de geometrische aanpassingsmogelijkheden in het metrische 25 cm-raster, zorgden ook struikelvrije hoekformaties en overgangen met systeemcomponenten voor een veilig gebruik van de steiger. Dankzij de flexibiliteit van de componenten en het gelijkmatige metrische raster is het mogelijk om met systeemcomponenten te werken zonder kostbare tijd te verliezen bij de planning en tijdens de montage en demontage door speciale onderdelen in te moeten passen en speciale oplossingen te creëren. De hoge veiligheidsnorm kwam ook tot uiting in talrijke details: naar binnen openende veiligheidsdraaipoortjes bij het gebruik van aanlegladders of het omhullen van steigerknopen met beschermkappen in signaalkleur. Daarbij gaat het om slimme uitbreidingscomponenten uit de PERI UP-steigerbouwset.

Voor bijkomende vragen in verband met teksten of grafisch materiaal raadpleeg:

Branch director PERI BeLux

Toon Caers
T +32 (0) 472 10 13 79