Interview met Preventieadviseur Erik Vincke (PERI BeNeLux)
Hoe ben je terecht gekomen bij PERI BeNeLux?
Nadat mijn vorige werkgever failliet ging, ben ik op internet op zoek gegaan naar vacatures voor preventieadviseurs, bij voorkeur in de buurt of toch niet zo heel ver weg. PERI BeNeLux had een openstaande vacature waarop ik gereageerd heb en na 1 gesprek wou men al direct met mij in zee gaan.
Wat houdt de job van Preventieadviseur precies in?
Om in wettelijke termen te blijven: Een preventieadviseur staat de werkgever bij inzake de toepassing van de maatregelen bedoeld in de welzijnswet. Daarnaast heeft hij een adviserende functie ten opzichte van zowel de werkgever als de werknemers.
Om het wat meer in menselijke taal te omschrijven: Een preventieadviseur ziet er op toe dat de veiligheid en het welzijn van alle werknemers zo goed mogelijk gegarandeerd wordt. Enerzijds moet de preventieadviseur hiervoor nagaan of de toepasselijke wetgeving(en) worden nageleefd en anderzijds, indien dit niet (volledig) het geval zou zijn, de nodige voorstellen doen om wel de nodige veiligheidsmaatregelen in te voeren.
Iedere werknemer kan steeds bij de preventieadviseur terecht indien hij/zij vaststelt dat er problemen zijn met betrekking tot veiligheid en welzijn, met verbetervoorstellen, opmerkingen etc,.
Veiligheid is een zeer ruim gebied. Het gaat niet alleen meer over de traditionele arbeidsveiligheid (veiligheid van machines, bescherming tegen gevaarlijke stoffen). De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor welzijn in het algemeen en dit ten gevolge van het toenemende aantal werknemers die uitvallen omwille van stress, burn-out. Met andere woorden: de psychosociale aspecten van werken zijn veel belangrijker geworden.
Is het veilig houden van de werf bij PERI BeNeLux een grote uitdaging?
Veilig werken is niet enkel een taak voor de preventieadviseur. Het zijn de mensen op de vloer welke dit moeten realiseren. Dit kan enkel wanneer iedereen, van Managing Director tot arbeider, hier de nodige aandacht voor hebben en samen aan veiligheid werken.
Concreet is het wel een uitdaging om veiligheid en welzijn meer in de picture te zetten, vooral omdat hier vroeger blijkbaar minder aandacht voor was, en om zo veiligheid en welzijn op een hoger niveau te brengen. Wat wel een grotere uitdaging is, is het integreren van het (veiligheids)beleid van België en Nederland tot één geheel. Momenteel loopt dit nog op verschillende domeinen apart, maar de bedoeling is dus dat er op beide locaties op een gelijkaardige wijze wordt gewerkt. Uiteraard moet hiervoor ook rekening gehouden worden met de wetgeving welke mogelijks verschillend kan zijn.